Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A normális perspektíva nélküli
  2011-06-07 07:51:55, kedd
 
  2011-06-06. 20:48
A normális perspektíva nélküli ország? A jövő nemzedék exodusának margójára

Bodrogi Zsuzsannának ajánlom

Az 1989. decemberi, Máltán történt szovjet-amerikai alku eredményeképpen született régi-új közép-európai politikai rendszerek, illetve azok működtetői - történelmi távlatokban tekintve egyértelműen - olyan kiszolgáltatott helyzetbe hozták napjainkra a térség országainak nemzeteit, mint múltjuk során a korábbiakban még sohasem. A kapitalizmus könyörtelen, antihumánus rendszerének és logikájának mindenféle állami korlátozás és kontroll nélküli megvalósításával mára Közép-Európa országai gyarmatokká, társadalmainak túlnyomó többsége páriává süllyedt. A reménytelen egzisztenciális kilátásokat tekintve, a fiatal diplomások és a kreatív munkaerő tízezerszámra fordít hátat évente szülőföldjének.

Ebben a tragikus helyzetben talán nem teljesen haszontalan a nagy realista francia regényíró, Balzac műveit újraolvasnunk. Ő ugyanis a 19. századi francia vadkapitalista társadalom emberi viszonyainak hű megjelenítője, s voltaképpen az játszódott le jó másfél évszázaddal ezelőtt Balzac hazájában, ami napjainkban Magyarországon. Talán nem véletlen, hogy manapság itthon a francia epikus nem tartozik a legismertebb szerzők közé, s regényeivel, illetve a belőlük készített filmadaptációkkal, vagy színpadi átiratokkal nagy ritkán vagy egyáltalán nem találkozhatunk. Pedig Balzac nagy segítségünkre lehet bizonyos jelenkori hazai társadalomlélektani fejlemények megértésében és felfedésében.
Az Emberi színjáték regényfolyamának egyik fontos darabja a Goriot apó című mű. A regény főhőse egy fiatal egyetemista joghallgató, egy bizonyos Rastignac, akit azonban bízvást adaptálhatnánk a 21. század elejének magyarországi viszonyai közé. A fiatalember normális, teljes evilági életet szeretne élni, s természetesen mindezt becsületes úton kívánja megvalósítani. Csakhogy korának abnormális társadalmi viszonyait tekintve ez teljességgel lehetetlennek tűnik. Életpályájának egyengetésében két mentora akad: egy arisztokrata nagyvilági hölgy Beauséant-né, illetve az alvilág feje, a rettegett bűnöző, Vautrin. Az eredendően tisztességes egyetemista ifjú az ő tanításaik révén szembesül a környező világ mérhetetlen romlottságával, aljasságával és képmutatásával. A felső tízezer életfilozófiáját ekképpen fogalmazza meg a naiv diák számára a hercegné:

,,Mennél hidegebben számít, annál előbbre jut. Vágjon oda kíméletlenül, akkor félni fognak öntől. Ne tekintse másnak a férfiakat és nőket közönséges postalovaknál, amelyeket otthagy az állomáson, hogy utolsót rúgjanak, s így majd eléri vágyai végcélját. Higgye el, semmire sem viszi, ha nem akad egy nőre, aki érdeklődik ön iránt. Egy nőre, aki fiatal, gazdag és elegáns. De ha igazi érzése támad, rejtse el, mint valami kincset, nehogy megsejtsék, mert akkor el van veszve. Akkor már nem hóhér lesz, hanem áldozat. Ha valakibe beleszeret, őrizze jól titkát! Ne szolgáltassa ki, amíg nem tudja, kinek tárja fel szívét. Ha jó előre meg akarja óvni még meg sem született szerelmét, tanulja meg: nem szabad bízni a világban".

Az elit krédója szerint tehát csak a gátlások és morál nélküli könyörtelen törtetés és a másik ember eszközként való felhasználása árán lehetséges a hőn óhajtott karrier-pozíció és társadalmi státusz elérése, s a törvénynek és erkölcsnek nincsen hatalma a gazdagokon, hiszen a vagyonban rejlik az ultima ratio mundi, azaz a világ legfőbb érve. A legtragikusabb a balzaci kapitalizmus világában azonban az, hogy éppen ezt az egzisztenciális hitvallást fogalmazza meg az alvilág szószólója, Vautrin is a fiatal joghallgató számára:

,,Falhatjuk mindenekelőtt a törvénykönyvet, de az se nem mulatságos, se nem tanulságos, csak éppen szükséges. Mondjuk. Ügyvédnek készülünk, hogy elnöke lehessünk az esküdtszéknek, mely gályarabságra ítéli azokat a szegény ördögöket, akik a vállukra sütött bélyeggel is különbek, mint mi, meg kell ugyanis győzni a gazdagokat: alhatnak békén. Nem kellemes dolog, amellett soká tart. Először is két évig kell rostokolni Párizsban, nézni a sokféle nyalánkságot, mert hozzányúlnunk nem szabad, pedig nagyon ráéheztünk. Fárasztó mindig csak kívánni, és soha ki nem elégülni. Ha sápadt volna és puhány természetű, semmitől sem kellene félnie: ám önben az oroszlán tüzes vére pezseg, s olyan étvágya van, hogy egy nap húsz ostobaságot is elkövet.
Ez a sors vár hát önre, a legszörnyűbb bűnhődés, amelyet a Jóisten poklában valaha tapasztaltunk. Feltéve, hogy jól viseli magát, tejet iszik, és elégiákat költ; akármily nemesek is a törekvései, tömérdek kínlódás és nélkülözés után, amitől egy kutya is megveszne, azzal kell kezdenie, hogy beáll helyettesnek egy hólyag mellé valamilyen eldugott városban, ahol a kormány úgy lök oda önnek ezer frank fizetést, ahogy a moslékot löttyentik a mészároskutya elé! Ugasd meg a tolvajokat, szónokolj a gazdagok védelmében, üttesd le a bátrak fejét. Nesze neked! Ha nincs protekciója, megpenészedhet azon a vidéki törvényszéken. Harmincéves kora körül kinevezik bírónak ezerkétszáz frank fizetéssel, ha ugyan még nem dobta szemétre a talárt. Mire eléri a negyvenedik évét, elveszi egy molnár leányát, aki körülbelül évi hatezer frank jövedelmet hoz a házhoz. Köszönöm! Ha protekciója van, harmincéves korára királyi ügyész lesz háromezer frank fizetéssel, és feleségül veszi a polgármester lányát. Ha elkövet valamilyen kis politikai aljasságot, például a szavazócéduláról Villele nevét olvassa fel Manuelé helyett (az előbbi kortárs ultrajobboldali, utóbbi pedig baloldali politikus volt - L.Zs.), s mellesleg megnyugtatja a lelkiismeretét azzal, hogy a két név rímel, akkor negyvenéves fővel főügyész lesz, és még képviselő is lehet. Jegyezze meg, fiacskám, hogy addigra jócskán beszennyezi a lelkiismeretét, húsz éven át sok mérget nyel le, sok titkos gyötrelmen esik át, s a húgai pártában maradnak. Bátorkodom továbbá arra is felhívni a figyelmét, hogy Franciaországban mindössze húsz főügyész van, és húszezren pályáznak erre az állásra, köztük olyan csirkefogók, akik eladnák egész családjukat, hogy egy rangosztállyal előrébb jussanak.
Ha ez a mesterség nincs ínyére, nézzünk más után. Talán gyakorló ügyvéd akar lenni Rastignac báró? Nem rossz. Tíz évig kell kínlódni, kiadni havonta ezer frankot, könyvtárral, irodával rendelkezni, társaságba járni, csókolgatni az ügyészek talárját, nyelvével feltörölni a törvényszéket, hogy perekhez jusson. Egy szót se szólnék, ha ez a mesterség jóra vezetne. De tud nekem mutatni Párizsban öt olyan ügyvédet, aki ötvenéves korában évente ötvenezer franknál többet keres? Eh! Inkább lennék kalóz, semhogy így összezsugorítsam a lelkemet. Különben is, honnét venné a tallérokat? Keserves dolgok ezek".

Vautrin életfelfogása alapján tehát tisztességes munkával semmire sem megy az ember az életben, véleménye szerint ezek csupán nyomorult helóta lét biztosítható, a szerencsétlenek folyton robotolnak, de soha nem nyerik el a munkájuk jutalmát, s akikre az alvilág hercege a ,,Jóisten papucshőseinek céhe nevet" akasztaná. Róluk így vélekedik sommásan az ördögi csábító: ,,Ott van erény, hogyne lenne, butaságának teljes virágjában. De ott a nyomor is. Szinte látom ezeknek az embereknek keserves fintorát, ha az Úristen azt a rossz tréfát űzné velünk, hogy távol maradna a végítélet napján". Hiszen akkor még a túlvilági igazságszolgáltatás is elmaradna - véli Vautrin. Az ő ajánlata voltaképpen ugyanaz, mint az elit soraiba tartozó Beauséant hercegnéé, kissé nyersebben megfogalmazva:

,,Tudja, hogyan lehet itt utat törni? A lángész erejével vagy a korrupció ügyességével. Csapjon bele az embertömegbe, mint az ágyúgolyó, vagy lopakodjék közé, mint a dögvész. Tisztességgel semmire sem megy. Az emberek meghajolnak a lángész hatalma előtt, gyűlölik, iparkodnak megrágalmazni, mert osztozkodás nélkül harácsol, de ha kitart, meghajolnak előtte. Szóval térden állva imádják, ha nem ránthatták sárba. A korrupció virágzik, a lángész gyéren virul. Így hát a korrupció a túlsúlyban lévő középszerűség fegyvere, amely mindenütt elevenbe vág. (...) Ha ma tíz ember akad, aki boldogul azokban a foglalkozásokban, amelyeket űzni lehet, a közönség rájuk fogja, hogy tolvajok. Mindebből következtethet. Ez az élet, ilyen a valóságban. Nem szebb, mint a konyha, ugyanolyan büdös, és aki főzni akar benne, bizony bepiszkítja a kezét, az a fontos, hogy utána meg tudjon mosakodni: ez korunk erkölcse".

Vagyis a ,,cél szentesíti az eszközt" életfilozófiáját ajánlja a maga leplezetlen valóságában ifjú növendékének itt Vautrin, illetve a francia irodalmi hagyományban fellelhető tartuffe-i etika alaptételét: bűnözni szabad, csupán az a lényeg, hogy az elkövető ezt olyan ügyesen tegye, hogy ne derüljön ki soha a gaztett, hiszen aki titkon vétkezik, annak nincs is vétke.
Nos, a fenti sorok ihletforrásai nem a mai Magyarországon tapasztalható közállapotok voltak, hanem ismételten, a 19. század elejének franciaországi szociológiai látleletét adják. Sajnálatos és egyben tragikus, hogy e tekintetben is a Goethének tulajdonított, szállóigévé vált mondás látszik igazolódni, miszerint ,,a történelem egyetlen tanulsága, hogy a népek és a kormányok soha semmit sem tanultak belőle". Hiszen már a reformkori nagy politikusnemzedék, Széchenyivel az élen, azzal a szent meggyőződéssel kezdett ország- és nemzetépítő munkájához, hogy a nyugati típusú modernizációt Magyarországon oly módon sikerül majd megvalósítani, miszerint annak árnyoldalai, a pauperizáció, az immoralitás, a korrupció és az elburjánzó bűnözés nem, illetve a lehető legkisebb mértékben érintenek majd bennünket. Vagyis okulva a franciaországi és angliai fejleményekből, képesek leszünk a kapitalizmus vadhajtásait még időben lenyesegetni. Más kérdés, hogy a 20. század végi ,,modernizátorok" Széchenyiék nemzetépítő programját eleve nem is akarták megvalósítani, mi több, az általuk 1989 táján kidolgozott - a reformkorival homlokegyenest ellentétes fogantatású és végcélú - projekt teljes mértékben realizálódott: 2011-ben hazánk idegen tulajdonban, a duális gazdaság magyar szektora romokban hever, a magyar népesség biológiai és mentális állapota a katasztrofálisnál valamivel rosszabb, a fiatalok pedig egyre nagyobb számban ülnek repülőre. Nos, minden ma élő aktív generáció kötelessége, hogy az említett végzetes fejleményeket lehetőségeihez mérten megakadályozza, más irányba terelje, s Kölcsey szellemében vallja: ,,Küzdeni s győzni tanúlj. Kell küzdeni s győzni hazádért".

Lipusz Zsolt - Kuruc.info
(Kép: Michael Hacker)


http://kuruc.info/r/7/80225/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: életfilozófiáját, foglalkozásokban, megvalósításával, szavazócéduláról, regényfolyamának, franciaországban, összezsugorítsam, eredményeképpen, ultrajobboldali, egzisztenciális, kiszolgáltatott, szerencsétlenek, fejleményekből, franciaországi, megakadályozza, lehetőségeihez, megpenészedhet, képmutatásával, vadkapitalista, következtethet, szülőföldjének, törvénykönyvet, magyarországon, társadalmainak, legtragikusabb, romlottságával, meggyőződéssel, modernizátorok, rangosztállyal, papucshőseinek, adaptálhatnánk, lelkiismeretét, életpályájának, találkozhatunk, homlokegyenest, egyengetésében, normális perspektíva, jövő nemzedék, térség országainak, kapitalizmus könyörtelen, reménytelen egzisztenciális, fiatal diplomások, kreatív munkaerő, tragikus helyzetben, nagy realista, francia epikus, legismertebb szerzők, belőlük készített, regény főhőse, fiatal egyetemista, bizonyos Rastignac, fiatalember normális, Bodrogi Zsuzsannának, Pedig Balzac, Lipusz Zsolt, Michael Hacker,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Föld napja április 22  Alakot vált...  próbáljuk ki az őszinteséget  Föld napja április 22  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  A Mester kezének érintése  802 esztendeje, 1222. április ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Két ember becsülete  Miért nem menti meg Jézus...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Föld napja  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Alvó cica  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ébredj  Különös!  György napra  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Tehetségtelen gyerek nincs.  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Jó éjszakát  Környezetvédelem  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Ébredj  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Különös!  A Föld napja  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Muratáj  A Gömb  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  A fák lelke  Jó éjszakát  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Jó éjt  Kellemes esti időtöltést  Alvó cica  A Gömb  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam Krisztinától  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
normális perspektíva, jövő nemzedék, térség országainak, kapitalizmus könyörtelen, reménytelen egzisztenciális, fiatal diplomások, kreatív munkaerő, tragikus helyzetben, nagy realista, francia epikus, legismertebb szerzők, belőlük készített, regény főhőse, fiatal egyetemista, bizonyos Rastignac, fiatalember normális, arisztokrata nagyvilági, alvilág feje, rettegett bűnöző, eredendően tisztességes, környező világ, felső tízezer, naiv diák, elit krédója, másik ember, vagyonban rejlik, ultima ratio, világ legfőbb, balzaci kapitalizmus, egzisztenciális hitvallást, alvilág szószólója, fiatal joghallgató, szegény ördögöket, vállukra sütött, sokféle nyalánkságot, oroszlán tüzes, legszörnyűbb bűnhődés, hólyag mellé, moslékot löttyentik, gazdagok védelmében, bátrak fejét, vidéki törvényszéken, negyvenedik évét, molnár leányát, polgármester lányát, szavazócéduláról Villele, előbbi kortárs, lelkiismeretét azzal, húgai pártában, rangosztállyal előrébb, mesterség nincs, ügyészek talárját, mesterség jóra, szerencsétlenek folyton, munkájuk jutalmát, alvilág hercege, ördögi csábító, embereknek keserves, rossz tréfát, végítélet napján&#8221, elit soraiba, lángész erejével, korrupció ügyességével, emberek meghajolnak, lángész hatalma, korrupció virágzik, lángész gyéren, túlsúlyban lévő, közönség rájuk, maga leplezetlen, francia irodalmi, fenti sorok, történelem egyetlen, kormányok soha, reformkori nagy, szent meggyőződéssel, nyugati típusú, elburjánzó bűnözés, lehető legkisebb, kapitalizmus vadhajtásait, általuk 1989, reformkorival homlokegyenest, duális gazdaság, magyar népesség, katasztrofálisnál valamivel, fiatalok pedig, említett végzetes, életfilozófiáját, foglalkozásokban, megvalósításával, szavazócéduláról, regényfolyamának, franciaországban, összezsugorítsam, eredményeképpen, ultrajobboldali, egzisztenciális, kiszolgáltatott, szerencsétlenek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6073
  • e Hét: 20303
  • e Hónap: 31414
  • e Év: 184910
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.